Hialuronsavas kezelés

 

Ha hialuronsavas kezelés, akkor először néhány szó a hialuronsavról

A hialuronsav az emberi kötőszövetben fiziológiásan előforduló fontos alkotórész. A hialuronsav egy olyan fehérje építő elem, amely természetes formában megtalálható az emberi szervezetben. Megtalálható a bőrben, a porcokban, az izmokban, az ízületi folyadékban, de még a szívbillentyűben és a szemben is. Feladata, hogy a szövetekben hálószerűen összekapcsolja és kitöltse a sejtek közötti állományt. Szinte hihetetlen, de a tömege 1000-szeresének megfelelő vizet képes megkötni. Ennek köszönhetően képes biztosítani az adott szövet mennyiségét, térkitöltését és rugalmasságát.
Talán nem meglepő, de a hialuronsav mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb. Nekik még nincs szükségük a hialuronsavas kezelés igénybe vételére. És ez így van egészen a húszas életévekig, amikor is csökkenni kezd ez a mennyiség, és ez okozza előbb alig észrevehetően, majd egyre rohamosabb mértékben az öregedés jeleit. Megjelennek a ráncok, a pigmentzavarok, megereszkedik a bőr. 40 éves kor körül a hialuronsav termelődés a felére csökken, 60 éves korra pedig a bőr hialuronsav mennyisége már csupán körülbelül 10%-a az eredetinek. És amikor ez a csökkenés bekövetkezik (már harmincas-negyvenes korban is) akkor jelentkezik a hialuronsavas kezelés igénye.

Milyen beavatkozás a hideglézeres hialuronsavas kezelés?

Ma ez már nagyon biztonságos eljárás. Ez fontos is, mivel napjainkban az öregedés elleni harc egyik fő fegyvere a hialuronsavas kezelés, aminek feladata a hialuronsav visszajuttatása a bőrbe. Azt említettük, hogy a hialuronsav egy molekula, ráadásul nagy molekula, valahogy be kell juttatni a szervezetbe. Ez nagyon sokáig csak injekcióval volt lehetséges, például a hialuronsavas ráncfeltöltés vagy a mezoterápia esetén. Ez viszont a technológia fejlődésével megváltozott. Ma már létezik erre ennél kevésbé félelmetes eljárás is. Ez pedig a hideglézer, vagy másképp nevezve Vitalaser. A Vitalaser egy XXI. századi innováció az úgynevezett szoftlézerek területén.
A Vitalaser egy 785 nm hullámhossztartományban működő infravörös hideglézer. A készülék egy különleges eszköz, ami azt jelenti, hogy a kezelőfej 6 lézer fényforrást tartalmaz, és ezzel a megoldással viszonylag nagy, körülbelül 4,5 cm2 kezelési felületet érint a lézersugárzás.
A Vitalaser az egyik legbiztonságosabb lézertípus, mivel az infravörös hullámhossz tartományban működik, így látható fényt bocsát ki, valamint hideglézerként az égési faktor is kizárható.  A hideglézer garantáltan fájdalom és komplikációmentes, mert kizárja az égési rizikófaktort. A kezelés alatt a közvetlen bőrfelmelegedés 30 perces közvetlen lézerbesugárzás esetén is maximum 1 C˚. A hialuronsavas kezelés során használt Vitalaser 420 a nagyobb teljesítménynek (420mW) köszönhetően még hatékonyabban alkalmazható a kozmetikai ránckezelések (hideglézeres kezelések) területén.
A hialuronsavas kezelés alkalmával a bőrfelületet hialuron-nanogellel előkezeljük. A hideglézer rétegesen megköti a kötőszövetben elnyelődött hialuron-nanogélt, és azt hálószerűen összekapcsolja. A hialuronsavas kezelés garantálja a bőrszerkezet azonnali, látványos javulását és a szárazsági ráncocskák eltűnését, a mélyebb ráncok kiemelkedését.

Vannak-e olyan esetek, amikor ez a kezelés nem ajánlott?

Természetesen, mint minden kezelés esetén a hialuronsavas kezelés esetén is vannak olyan helyzetek, amikor ellenjavalt a kezelés lefolytatása. Ezeket röviden pontokba szedtük.
Nem javasolt a hialuronsavas kezelés

  • terhesség esetén,
  • ha valaki fényérzékenyítő gyógyszereket szed,
  • ha szívritmus szabályozó vagy belső defibrillátorral él,
  • ha akut lázas állapot áll fenn, vagy rosszindulatú bőrdaganat volt 5 éven belül a kezelendő területen,
  • illetve ha lézeres dermabrázió történt az elmúlt 3 hónapon belül.